Toplotna črpalka: Kaj je COP in EER?
Toplotna črpalka: Kaj je COP in EER?
Na kaj biti pozoren ob nakupu toplotne črpalke?
Pri nakupu toplotne črpalke bodite pozorni na podatka COP (tudi grelno število) in EER. Podatka sta nam povedala razmerje med koristno in vloženo energijo pri delovanju klimatskih naprav in toplotnih črpalk.

Včasih smo bili pri kupovanju ogrevalnih in hladilnih naprav za uporabo v naših domovih navajeni na podatka COP (tudi grelno število) in EER. Podatka sta nam povedala razmerje med koristno in vloženo energijo pri delovanju klimatskih naprav in toplotnih črpalk.


ENERGIJSKI RAZREDI

Podatka pa sta bila lahko zavajajoča, saj se spreminjata odvisno od pogojev, v katerih naprava v danem trenutku deluje. Pri zelo nizki zunanji temperaturi je to razmerje za toplotno črpalko slabše, kot pri višji zunanji temperaturi. Tako so proizvajalci radi navajali najvišjo vrednost COP, ki pa ne velja vedno. Zakonodaja je na tem področju naredila red in predpisala obvezno označevanje naprav z navedbo energijskega razreda, ki ji ta pripada. Naprave se po natančno določeni metodologiji preizkušanja pri različnih pogojih uvrščajo v energijske razrede po črkah, kjer je npr. D razred slabega energijskega izkoristka, razred A pa dobrega. Naprave so se v tem času izpopolnile, zato so bili dodani še razredi A+, A++ in A+++. 


KAKŠNO NAPRAVO KUPITI?

Vedeti moramo, da nam toplotna črpalka v razredu A++ ali A+++ prihrani tudi več kot 70% energije, ki bi jo za ogrevanje in sanitarno vodo porabili z drugim, konvencionalnim virom toplote. Zato je še kako pomembno, v katerem razredu je naša naprava. Seveda bo taka naprava tudi dražja, a se vrednost začetne naložbe s prihrankom energije povrne že v nekaj letih, toplotna črpalka pa je naprava, ki nam ob rednem vzdrževanju in pravilni uporabi koristno služi deset in več let. 

Če le zmorete, kupite napravo v čim višjem energijskem razredu. Naložba se bo prav kmalu obrestovala.

Subvencija EKO SKLAD za toplotno črpalko
Sodobna hiša
Nazaj na seznam
Povzetek košarice
Košarica je prazna.
Dodaj izdelke
Zapri
Nazaj na vrh