Adijo slabemu zraku!
Adijo slabemu zraku!
Ste pred dilemo, kako urediti vaš dom, da si zagotovite zdravo in kvalitetno bivalno okolje?
Razmišljate o prezračevanju, pa ne želite izdatno posegati v vaše stanovanje? Rešitev je lokalno prezračevanje.

»V stanovanju imam slab zrak. Saj bi odprl okna in vrata, a se potem vse razhladi. In potem ogromno denarja porabim za ogrevanje. Za vgradnjo centralne prezračevalne naprave pa nimam dovolj prostora, v stanovanje ne želim toliko posegati.«


Za pametno varčno prezračevanje danes obstajajo tudi neinvazivne rešitve: Lokalne prezračevalne naprave z rekuperacijo.


Zakaj potrebujemo napravo za prezračevanje? 

Že v prejšnji številki smo pisali o tem, zakaj potrebujemo pametno prezračevanje: Da bi prihranili toploto, današnje stavbe ne prepuščajo zraka. Okna in vrata imajo tesnila. Zato postane zrak v bivalnem ali delovnem prostoru slab. V prostoru zastaja vlaga, ki povzroča plesen in škodi stavbi in pohištvu, predvsem pa našemu zdravju in dobremu počutju. Moramo torej odpirati okna? Ni treba. Potrebujemo le učinkovito prezračevalno napravo, ki zrak ves čas izmenjuje, s toploto odpadnega zraka pa grejejo sveži zrak, ki vstopa. To se dogaja v posebnem toplotnem izmenjevalniku tako, da se zračna toka med seboj ne mešata.

Vgrajeni so varčni ventilatorji, ki porabijo za le nekaj evrov elektrike na leto, zato lahko delujejo ves čas.


Centralne prezračevalne naprave

Te praviloma vgrajujemo v novogradnje že med gradnjo, ali pa pri obsežnih obnovitvenih delih, saj zahtevajo cevne napeljave za zrak po vsej stavbi.


Lokalne prezračevalne naprave

Kadar pa te možnosti nimamo, ali pa v naše stanovanje ne želimo preveč posegati, se lahko odločimo za lokalno prezračevalno napravo. Potrebujemo le izvrtino skozi zunanjo steno in elektriko do naprave.

Lokalne prezračevalne naprave so mnogo primernejše za vgradnjo v obstoječe objekte in obnovitvena dela tam, kjer ni prostora za napeljavo dovodnih in odvodnih cevi po stavbi. Vgradnja lokalnih naprav za prezračevanje je praviloma izvedljiva v enem dnevu.


Kako izbrati?

Prezračevalnega sistema ne kupujemo le za par let, od zraka je odvisno naše počutje in zdravje, torej tudi naša storilnost. Zato ne smemo pozabiti na ustrezno kakovost izbranih naprav. Kakovostna naprava ima boljše izkoristke in bo prihranila več energije. Kakovostna

naprava bo delovala tiho, varčno in zanesljivo. 

Če ima naprava Passivhaus certifikat, je to zagotovilo za kakovost, zanesljivost in učinkovitost.

Pri vgradnji lokalnih prezračevalnih naprav je mogoče pridobiti EKO subvencijo.

Izbira prezračevalne naprave je zahtevna, pogojena je s številnimi dejavniki, zato jo zaupajte strokovnjaku. Da bo prezračevanje v vašem domu pravilno dimenzionirano in izbrana oprema primerna,  nas le kontaktirate. Z veseljem vam svetujemo tudi Vam.

Toplotna črpalka: Kaj je COP in EER?
Nazaj na seznam
Povzetek košarice
Košarica je prazna.
Dodaj izdelke
Zapri
Nazaj na vrh